Travelguide Thailand – Bangkok part II

Thailand is het eerste Aziatische land waarmee ik in aanraking kwam en heeft er voor gezorgd dat Azië m’n hart toch wel een beetje heeft gestolen. Inmiddels ben ik twee keer in Thailand geweest. Ik heb er drie weken rondgereisd met m’n ouders én ik heb er een paar maanden gestudeerd (en natuurlijk veel gereisd!). Ik heb dan ook genoeg tips die ik graag met je wil delen!

Aangezien er over Bangkok zoveel te vertellen is, behandel ik deze stad in aparte artikelen, Laatst kon je deel 1 over accommodaties al lezen en vandaag is het tijd voor deel 2: VervoerBangkok is waarschijnlijk de plek waar je reis in Thailand begint, of in ieder geval een stad die je bezoekt. Een goede plek om te starten is Bangkok zeker, vanaf hier kan je gemakkelijk alle kanten van Thailand uit. Bangkok is echt een hele grote stad, waardoor je regelmatig vervoer nodig zult hebben om van de ene bezienswaardigheid bij de andere te komen. Er zijn verschillende opties om je te verplaatsen, de voor- en nadelen van deze opties én alle tips die ik voor je heb deel ik met je in deze blog.

Taxi
Zodra je de stad inkomt zal je gelijk opvallen hoeveel taxi’s er rondrijden. De wegen worden opgefleurd door de vele gele, oranje, groene en roze taxi’s.  Wanneer je met de taxi reist, zorg er dan altijd voor dat je op de meter rijdt, wil de chauffeur dit niet stap dan weer uit en wacht op een volgende taxi. Reizen met de taxi is goed betaalbaar, het starttarief is 40 baht en per kilometer komt er een bedrag bij. In de taxi hangt vaak een overzicht waarop je kan zien wat de kosten per afstand zijn. Voor een ritje van 15 minuten betaalden wij vaak €1,70.

Hou er rekening mee dat je chauffeur waarschijnlijk geen woord Engels spreekt. Ook de bezienswaardigheden, zoals The Royal Palace, kennen de taxichauffeurs vaak alleen bij Thaise naam. Vaak staat de Thaise naam in je reisgids en laat je dit zien aan je chauffeur. Ben je op weg naar een hotel? Zorg dat je het telefoonnummer van het hotel hebt, de chauffeur zal ze dan bellen mocht hij het niet kunnen vinden.

Of reizen met de taxi aan te raden is lastig te zeggen, dit is namelijk erg afhankelijk van het verkeer. De ene keer doe je 10 minuten over een ritje, terwijl je de volgende keer over hetzelfde ritje een uur of langer doet. Nadeel is natuurlijk dat je dit van te voren niet weet.

Moet je een grotere afstand afleggen? Ga dan over de highway als dat mogelijk is, hier staat vaak veel minder file en ondanks dat je tol moet betalen, ben je vaak goedkoper (en sneller!) uit.

Tip: Let op het rode lampje bij de voorruit, brand deze? Dan is de taxi beschikbaar!

Skytrain
De BTS Skytrain is een ideale manier om je te verplaatsen. Je hebt geen last van het verkeer en je hoeft nooit lang te wachten. Er zijn twee lijnen die elkaar kruizen waardoor een groot deel van (het nieuwere deel van) de stad via Skytrain te bereiken is.

Nadeel van de Skytrain is dat het oude gedeelte van de stad lastig te bereiken is. Daarnaast zit je, zeker rond de spits, echt opgepropt en worden de stations overspoeld door mensen.

Het bedrag van een kaartje hangt af van het aantal haltes dat je aflegt, het goedkoopste kaartje ligt rond de €0,80. Wanneer je vaak met de Skytrain reist is het handig om een kaart te kopen die je kan hergebruiken. Deze laad je gewoon op en zo hoef je niet elke keer in de rij te staan om een kaartje te kopen. Zeker rond de spits kunnen deze rijen namelijk erg lang zijn.

TukTuk
TukTuks zijn vooral te vinden in het oudere gedeelte van de stad. Voor het praktische of goedkope moet je niet met een TukTuk gaan reizen, maar voor de ervaring moet je het zeker een keer gedaan hebben.

Afdingen bij TukTuks wil nog wel eens lastig zijn en ook wordt je er vaak mee opgelicht. Veel van de chauffeurs hebben dealtjes met winkeltjes waar ze je heen brengen in de hoop dat je daar iets koopt. De chauffeurs kunnen ook rustig zeggen dat het paleis die dag gesloten is, maar ze je naar iets anders leuks kunnen brengen. Vaak kom je ook dan weer uit bij een winkeltje terwijl het paleis gewoon geopend is.

Voor de ervaring is het natuurlijk wel een keer leuk om met je met de TukTuk te verplaatsen, doe dit dus voornamelijk voor een stukje sightseeing van de stad en spreek van te voren duidelijk dingen af met je chauffeur.

Bus
Er rijden erg veel openbare bussen in Bangkok rond. Deze zijn echt spotgoedkoop en soms zelfs gratis. Het enige nadeel is, is dat het nogal lastig is om uit te vinden welke bus waar heen gaat en waar de bus die je nodig hebt stopt. Gelukkig zijn er vaak wel lokale mensen die je hiermee willen helpen.

Hou er ook rekening mee dat de bus niet altijd stopt voor blanke mensen, ze willen namelijk liever dat toeristen de duurdere taxi nemen. Het kan dus maar zo zijn dat de bus je gewoon lekker laat staan terwijl jij druk staat te gebaren dat hij moet stoppen.

Deze drie manieren zijn de meest gangbare manieren om je te verplaatsen binnen de stad.  Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook nog de moto-taxi, de naam zegt het eigenlijk al, hetzelfde principe als een taxi, maar stap je nu achter op de motor.

Het hangt er maar net vanaf met hoeveel personen je bent, hoe groot de afstand is die je wilt afleggen en hoe druk het op de weg is om te bepalen wat op dat moment voor jou de ideale manier is om te reizen, maar ik hoop dat deze tips je een beetje op weg (haha) helpen.

Er zal binnenkort nog een artikel komen met tips over bezienswaardigheden in Bangkok.

Liefs,
Rianne

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s